IMG_2334-normal.jpg

 

On perinteisen Jouluaatto-postauksen aika! Aatto oli äärettömän rauhallinen, lämmin ja kiireetön.

Aamu alkoi perinteisesti kuusen alta löytyvästä kirjeestä joka oli jälleen Taneli-tontun jättämä karkkikartta!

 

IMG_2347-normal.jpg

 

Innoissaan jokaisena aattona lapset suunnistavat kartasta löytyneiden vihjeiden luokse etsien karkkikätköjä.

 

IMG_2342-normal.jpg

 

Aiempina aattoina olen herännyt jo aikaisin keittämään riisipuuroa ja nauttimaan aamukahvia kun muut vielä nukkuvat. Nyt päätimme nukkua aamusti pitkään ja päätin valmistaa aamuaikaisella riisipuuron uunissa, uunipuuroa siis! Puuro uuniin ja takaisin peiton alle. :)

 

IMG_2351-normal.jpg

 

Kun karkkikartan karkit olivat löytyneet, oli puurokin jo sopivasti jäähtynyt ja pääsimme aamupalapöytään nauttimaan uunipuurosta kera voisilmän ja kanelin. Rauhassa nautimme aamukahvia ja katselimme lastenohjelmia telkkarista.

Joulurauhan julistamisen jälkeen oli vuorossa joulusauna.

 

IMG_2363-normal.jpg

 

Saunasta tultua aloitin pöytäkattauksen koristamista. Aattona saimme vieraaksi kotiimme mieheni vanhemmat ja hänen siskonsa perheineen.

 

IMG_2371-normal.jpg

 

IMG_2369-normal.jpg

 

Kutsuimme väkeä syömään klo 14 ja kellon lähennellessä sitä, aloin lämmittelemään ja kattamaan ruokia esille. Vieraat saapuivat hyvissä ajoin aiemmin jonka aikana ennen ruokaa ehdimme nauttimaan vielä glögit yhdessä.

 

IMG_2373-normal.jpg

 

Glögilasit odottelemassa vieraita "tervetuliaismaljana".

 

IMG_2411-normal.jpg

 

Ennen ruokailemaan siirtymistä, tyttäremme luki vielä lasten Raamatusta jouluevankeliumin joka oli enemmänkin tarinan muotoon kirjoitettu.

 

IMG_2382-normal.jpg

 

Jouluruokailu sai alkaa!

 

IMG_2384-normal.jpg

 

Kalat: isäni savustama lohi (kiitos Pappa!), graavia sekä kylmäsavulohta.

 

IMG_2385-normal.jpg

 

Lisukkeina: oliiveja ja chilimarinoituja valkosipulinkynsiä.

 

IMG_2386-normal.jpg

 

Salaatit: vihreä fetasalaatti, sienisalaatti, rosolli ja hedelmäinen broilersalaatti.

 

IMG_2387-normal.jpg

 

Lihat: lihapullia ja savustettua kalkkunaa.

Kastikkeena karpaloinen punaviinikastike sekä keitetyt perunat.

Laatikot: perunalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, lattulaatikkoa ja maksalaatikkoa.

 

IMG_2391-normal.jpg

 

Leipänä mallaslimppua ja palttoonappeja sekä erilaisia juustoja.

 

IMG_2398-normal.jpg

 

Ruokailimme joululaulujen soidessa taustalla hiljaa ja nautimme ruoasta.

 

IMG_2414-normal.jpg

 

Kun ruokailut oli ruokailtu ja hetken sulateltu oli jälkkärinä kahvin ja mehun kanssa kahvikakkua, puolukkapiirasta ja joulukakkua.

 

IMG_2441-normal.jpg

 

Kahvin jälkeen hetken oltuamme alkoi kuulumaan sitä suuresti odotettua koputtelua ja kopinaa eteisestä... Joulupukki saapui! Lahjat jaettiin, pari laulua laulettiin ja toivotettiin pukki tervetulleeksi taas ensi vuonna uudestaan!

 

IMG_2468-normal.jpg

 

Joulupukin lähdettyä alkoi armoton lahjojen availu ja välittömästi uusien lahjojen kokeilua. :) Lasten riemu oli suuri! Lasten serkkupoika vietti myös ensimmäisen joulunsa eikä vierastanut pukkia ollenkaan. :) Hetken vielä pelejä pelatessa ja lahjoja tutkiessa alkoi vieraat suunnata kotiin päin. Jäimme perheen kesken nauttimaan aatosta ja menimme vielä uudestaan saunomaan.

 

IMG_2491-normal.jpg

 

Aiempina vuosina olemme käyneet aattona perhekirkossa aamupäivällä, mutta koska aikataulu ei sopinut yksiin tänä vuonna, kävimme haudoilla jo aatonaattona ja päätimme tänä jouluna käydä aattona yökirkossa. Suunnistimme kylälle kirkkoon klo 22  ja se vasta olikin hauska juttu lastenkin mielestä: mennä kirkkoon näin myöhään! :D Jos lapsiltamme kysytään mikä joulussa on parasta, on se toki joulupukki ja lahjat mutta pidän tärkeänä että he tietävät kuitenkin, miksi joulua vietetään.

 

IMG_2492-normal.jpg

 

Palatessamme kirkosta kotiin, oli lapset vielä täynnä virtaa! (Kiitos pitkälle nukuttujen yöunien!) Annoimme joulun kunniaksi vielä valvoa ja leikkiä pelejään mutta kyllä se uni pikkuhiljaa saapui jokaisen silmään ja kaikki suuntasivat sänkyihin nukkumaan. Ja uni tuli samantien!

 

Jälleen kerran kuuluu kiitoksen aika ja itse varsinkin Joulun aikana herkistyn herkästi ja näen ympärilläni paremmin kaiken sen joka oikeasti tuo itselleni joulun ja sen tuoman onnen: lapset, perhe, läheiset, koti, muistot poisnukkuvista läheisistä, hetkellinen rauhan tunne arjen keskellä ja vallitseva rakkaus.

 

Sen pituinen se.