20141203_122606.jpg

 

Jotenkin oudosti se Joulu onnistuu aina yllättämään jolloin sitä jonakin päivänä joka vuosi havahtuu että aatto on aivan hetken päästä! Kuten jokainen lukijani tietää kuinka iso jouluihminen minussa asustaa ei tuo aaton lähestyminen tuota minulle minkäälaisia stressinpoikasia, enää.. Myönnän että muutama vuosi sitten niin paljon kuin Joulunlaittoa silloinkin rakastin, tiedostamatta stressasin siitä. Ymmärsin sen vasta kun huomasin että aina aaton jälkeen, muut joulupyhät menivät kuumeessa ja flunssassa. Jokaisena aaton jälkeisenä yönä tai joulupäivänä tulin flunssaan. Ilmeisesti aatolle ladattu (tiedostamaton) stressi purkautui kun onnistuneet aatot olivat onnistuneesti takana?

Viisaampana päätin karsia kaiken ylimääräisen joulusta jotka mielestäni tuottavat stressin:

Kaappien siivous. Aiemmin siivosin kaappeja jouluksi kunnes päätin että se vuosittainen siivous voi hoitaa vaikka kesällä!

Joulukorttirumba. Jätin sen kokonaan ja hoidan toivotukset lahjojen antamisen yhteydessä, soitolla, tekstiviestillä, tavatessa, sähköpostilla ym.

Joulusiivous. Minulla on normaaliin arkeen säännölliset siivousajankohdat (ja koska pidän siivoamisesta teen sitä säännöllisen useasti) joten en tiedä onko sillä suurta merkitystä olenko tuulettanut matot päivää ennen aattoa vai viikkoa ennen? Yhden päivän takiako? Sama ikkunoiden pesussa.. ne pestään silloin kun ne ovat likaiset. ;)

Mattojen pesut. Onneksi on mattopesuloita! ;)

Jouluruoat. Osan valmistan jo hyvissa ajoin pakastimeen.

Joululahjat. Viime vuonna onnistuin ensimmäistä kertaa hoitamaan kaikki lahjat ilman kiireistä paniikkia. Tänä vuonna melkein sama juttu. Sillä erolla että suurin osa lahjoista on vielä hankkimatta, mutta jokainen lahja on tiedossa jonka ostan.

Joulukuusi. No, tähän asiaan palaan pian uudelleen ja jatkan stressaamista.. ;)

Tuossa siis muutamia onnistuneita karsimisia jotka ovat omasta joulustani vieneet stressit pois. Älytöntä touhotusta! :D

Lienkö vain tulevani vanhemmaksi, elämän takaiskut, vaiko mistä johtuu että sitä osaa olla hieman armollisempi ja näkemään ympärillään niin paljon kaikkea muuta tärkeää.

Se joihin haluan panostaa ja joita rakastan sydämeni pohjasta joulussa on:

Perinteet. Haluan joka vuosi jatkaa omia perheemme kesken luoneita perinteitä joista osa on omasta lapsuudesta opittuja. Aamuisin tonttu on tuonut karkkikartan, aamulla syödään riisipuuroa, aamulla pötkötellään sohvalla, käymme joulusaunassa, jouluruokailemme, odotamme joulupukkia, käymme kirkossa, olemme yhdessä ja käymme onnellisina nukkumaan.

Muistaa heitä joilla Joulu ei ole samanlainen. Lahjoitan jouluisin keräykseen lahjan jotka menevät niille jotka jäisivät ilman lahjoja. Tänä vuonna lahjan saa teini-ikäinen poika ja pakettiin kääriytyy Teemu Selänteen- kirja.

Muistaa läheisiä. Muistaminen ei mielestäni tarvitse olla suuri, ajatus on tärkein. Haluan muistaa joulun alla myös heitä joilla on ollut minuun vuoden aikana jokin hyvän mielen vaikutus. Saatan antaa leivotun leivän, minikonvehtirasian tai kortin. Joulun alla muistelen myös menetettyjä läheisiä ja on olemassa ihminen jota kaipaan kovastikin juurikin jouluisin. Hänen kuuluisi olla lähellämme vieläkin.

Tunnelman luominen perheelle. Tytär eilen sanoi kun ajelimme autossa ja ilma oli harmaa: "Miten Joulu voi olla ilman lunta?" Totesin hänelle että lupaan ettei meidän Joulu tule kertaakaan olemaan lumesta kiinni! Toki lumen puute tuo itsellekin pientä fiiliksen puutetta mutta koska tilanteelle ei nyt vain voi mitään, hyväksyn sen ja luon fiiliksen joulun tuoksuilla ja tunnelmalla.

Rauhoittuminen. Tätä toisinaan harjoittelen vieläkin mutta koska perus luonteeltani en ole ihminen joka rentoutuuu koko päivän sohvalla makoillen vaikka siihen olisi mahdollisuus, yritän joulun pyhinä levähtää ja ottaa rauhoittumiselle aikaa. Tosin olen sitä mieltä että jokaiselle ihmiselle samaa keinoa rentoutumiseen ei ole ja sallin sen että oma rentoutuminen saa olla urheilua ja omassa rauhassa tehtäviä kotitöitä.

Jouluruoan suunnittelu. Se on parasta puuhaa jo kesällä! :)

 

kuusi.jpg

 

Sitten siihen joulukuusi mietteeseen.. Kuuset ovat olleet jouluisin kotonamme minimaalisesti koristeltuja. Jonakin vuonna mietin että itse olisin halunnut laittanut kuuseen vain valot ja antanut kuusen olla luonnollinen sellaisenaan mutta halusin antaa mahdollisuuden lasten koristella sen niinkuin ennenkin. Viime jouluna kuusessa oli valkoisia käpyjä, valkoisia eläinkuvioisia palloja, helminauhoja, parittomia korvakoruja, ja hopeisia palloja.

 

IMG_8514.jpg

 

Unelmieni kuusi on korkea, tuuhea ja ennenkaikkea tasainen, sellaisen onnistuin löytämään viime vuonna.

 

IMG_8558.jpg

 

Edellisvuodenkin kuusi oli kaunis. Silloin koristeena valkoisia käpyjä ja pallo-/sydänkoristeita. Kuuset tuottavat tosin aina pienimuotoisen päänvaivan itselleni sillä yleensä kuusen hankkiminen ja tuominen on arkivelvotteiden ja aikataulusyistä minun vastuullani. Viime vuonna kuusen hankinta oli minulle kaikkea muuta kuin rentouttavaa joulumieltä ja nyt vuoden sitä kiukkua sulatellessa jo nauran asialle ja mietin kuinka innokkaasti olisin halunnut nähdä kyseisen toiminnan kärpäsenä katosta. :D Eikä tuota helpota se että kuusen vaatimukset ovat niitä omia asettamiani. Mutta ellei muuta, kävipä kuusen valmistelu urheilusta kun reilu 50 kiloinen lyhyt nainen paini ylikorkean ja ison kuusen kanssa niin autosta sisälle kuin sisätiloissakin. :D Periksi en antanut ja kuusi tuli laitettua valmiiksi! ;)

Tänä jouluna mietinkin jotakin jota en ikimaailmassa olisi uskonut miettiväni...

*kuiskaa hiljaisesti* Muovikuusi ja vieläpä reiluilla koristeilla! Joo, vieläkin puntaroin asiaa. Syitä tälle olisi seuraavat:

No, se kuusipaini-stressin välttäminen.

Haluaisin kuusen jo ensi viikolla sisälle jotta siitä ehtisimme nauttiakin. Haluan kuusen melko nopeaan aina joulun pyhien jälkeen pois.

Kuusesta ei kodissamme irtoa juurikaan sitä ihanaa tuoksua (liekö koneellisen ilmastoinnin vai minkä syytä?)

Näin ystävälläni eräänä vuonna maailman kauneimman kuusen ja se oli vieläpä muovikuusi ja niin täydellisen runsaasti koristeltu. Haluan testata onnistunko saamaan samaa kauneutta jouluun ja mikäli siinä onnistun, olisi mukava pitää kuusta pidemmänkin aikaa ja juurikin jo hyvissä ajoin ennen aattoa. Luonnonkuusi kun tuntuu olevan aina arvoitus kuinka hyvin ja kauan kestää kauniina varistamatta.

Allergia. Tänä vuonna kärsin alkuvuodesta saakka voimakkaista siitepölyallergioista ensimmäistä kertaa. Allergiaoireet olivat voimakkaat ja kurjat syksyyn saakka ja nyt mietin, voiko se joulukuusi altistaa minut allergiareaktioille? Kertokaa allergikot ja viisaammat?

 

IMG_5873.jpg

 

Oli kuusi sitten mikä tahansa niin Joulumme on silti kultainen. <3

 

IMG_2371.jpg

 

Sitten joulukattauksiin.

Viime jouluna kutsuimme ruokailemaan mieheni vanhemmat ja siskonsa perheineen. Kattauksessa kuten muutenkin viime joulun koristuksessa oli luontoa.

 

IMG_8564.jpg

 

Edellisjouluna kattaus oli ilmavan vaalea valkoisella ja hopealla.

 

IMG_5027.jpg

 

Ja sitä aiempana (ensimmäinen Joulun vietto rakentamassamme kodissa) oli tupamainen ja punainen.

Ja taas kysymystä teiltä: Antakaa vinkkejä ja ideoita mitä kattaukseen voisi laittaa tänä vuonna? :)

Kai myöskin te vietätte stressittömän Joulun?

(Ja mitä mieltä te olette siitä muovikuusesta?)