IMG_1908-normal.jpg

 

Sain toivepostaus toiveen. Nyt jokainen joka ärsyyntyy Joulun aiheista keskellä kesää ja syksyä on syytä perääntyä.. Nyt tulee tekstiä ja kuvia joita vain toinen jouluihminen voi ymmärtää.

Sitten tunnustus: tulin laulaa lurittaneeksi tällä viikolla kaksi joululaulua (vahingossa!) Ai mitkä ne olivat? No, Varpunen Jouluaamuna ja Tulkoon Joulu. ;)

Minulta pyydettiin kirjoitusta joulumme perinteistä, mitä joulumme pitää sisällään ja jouluamme ylipäätään.

 

IMG_2041-normal.jpg

 

Jos lähden kertomaan vaikka omista lapsuusmuistoistani.. Lapsuuden kodissani joulu oli tärkeä juhla ja sitä odotettiin lapsen innolla. Toki, parasta joulussa oli tietenkin sen tuoma jännitys ja lahjojen odottelu, mutta olemme lapsesta saakka tietäneet miksi joulua vietetään ja mikä on sen alkuperäinen juhlan tarkoitus. Kodissamme leijaili ihania joulun tuoksuja ympärillään joita äitimme ahkerana leipurina viljeli ympäri kotia. Niistä ihanista tuoksuista ja muistoista on jäänyt mieliin jotakin niin pysyvää ja tärkeää joita olen halunnut tuoda myös oman perheemme mieleen ikuisiksi ajoiksi.

Muistan aattoa edeltävät illat kun äiti ja isä myöhään iltaan saakka valmistelivat joulua. Silloin sai itsekin valvoa normaalia pidempään ja miten ihana oli käydä nukkumaan kun alakerrasta kuului vielä kodikasta joulun valmistelua. Kävimme hautausmaalla muistamassa poismenneitä läheisiä, joinakin vuosina joulukirkoissa, kävimme aattosaunassa, söimme ihania kotitekoisia jouluruokia, vaihdettiin joulukukkasia naapureiden kesken, jännitettiin joulupukkia ja riemulla avattiin lahjat! Ja kuulemma kaikessa jännityksessä riitelimme pikkuveljen kanssa ahkerasti pitkin aattoa! ;) Toisina jouluina vietimme juhlaa Mammalassa isommalla porukalla isäni kotipaikalla ja toisina jouluina omassa kodissa nelihenkisen perheemme kesken. Nyt aikuisena joulun muistot näkee eri tavalla kuin lapsena. Nyt osaa arvostaa sitä yhdessä elettyä hetkeä ja arvostaa kuinka muut ovat valmistaneet joulun meille kun olimme lapsia. Ja miten arvokkaita muistoja se jättää mieleen kun isommalla porukalla vietetyt joulut olivat niitä hetkiä kun nyt jo poisnukkuneetkin ovat olleet lähellämme. Onneksi kukaan ei voi viedä muistoja minulta pois!

 

IMG_1937-normal.jpg

 

Mutta sitten omaan perheemme jouluun. Kuten moni blogiani seurannut tietää, rakastan joulua ja sen valmistelua suunnattomasti! Meillä joulun odottelu alkaa jo loppusyksystä kun lasten kanssa leivomme ne ensimmäiset joulupiparit. :) Pikkuhiljaa itsellä leivontainto iskee joulua kohden ja on mukava iltaisin pyöräytellä kahvikakkuja ja limppuja. Kotiin alkaa saapua tunnelmavaloja ja pieniä somisteita viitaten lähenevään juhlaan.

 

IMG_2046-normal.jpg

 

Joulua tuon kotiin mielellään jo hyvissä ajoin. Sillä itseni tuntien haluan nopeasti joulun jälkeen siivota sen kodista myös pois. ;) Varsinaisia joulukoristeita meillä ei montaakaan ole, joitakin toki kyllä, mutta joulu koostuu meillä lähinnä ripauksesta punaista väriä mutta pääasiassa jouluisista tuoksuista ja fiiliksistä.

 

IMG_2072-normal.jpg

 

Ennen varsinaista punaista joulua, tuon kotiin pienoisen minikuusen (pikkujoulukuusi) olohuoneeseen ja lisäilen talvista tunnelmaa.

 

IMG_8121-normal.jpg

 

Vietämme myös perheen kesken pikkujouluja jolloin ollessamme saunassa on tonttu jättänyt lapsille pikku paketit pikkujoulukuusen alle tai oman huoneen ovensuuhun kuten viime vuonna.. ;)

 

IMG_8105-normal.jpg

 

Marraskuun lopussa teen lapsille takan reunalle piparikalenterin. Viime jouluna piparin tilalla oli pienen pienet pussukat joihin ilmestyi toisinaan karkkia, pipareita, tarroja, kolikoita ym. ;) Tänä jouluna takan reunustalle ilmestyy jokaisen oma joulusukka.

 

IMG_8558-normal.jpg

 

Joulusiivouksen teen kun kuusi kannetaan sisälle. Yleensä pari päivää ennen aattoa. Siivousintoilijana olen tehnyt toisen (siis sen ensimmäisen) joulusiivouksen jo siinä yhteydessä kun joulua valmistellessa vaihdan verhoja ja joulun tekstiilejä. Toisinaan haluan jouluun aina jotakin uutta, edes pienen pientä uudistusta. Tänä vuonna sisustuksessa näkyi luonto (eläinaiheisia koristeita, luonnosta kerättyjä ja tehtyjä koristeita).

Koska haluan kuitenkin joulun olevan stressitöntä aikaa, olen jättänyt kaikkea stressiä aiheuttavia tekijöitä joulustamme pois. Esimerkiksi joulukorttien lähettämisen. Se stressaa minua jokaikinen vuosi joten viime vuonna päätin että toivotukset tapahtuvat näkiessämme, soitellessa, tekstatessa, sähköpostittaessa ym. Viime vuonna varsinaisten joulupiparien teko viivästyi ja huomasin etten ollut muistanut tehdä edes koko piparitaikinaa tekeytymään, hoitui piparien leipomiset kaupan pakastetaikinasta ja hyvin maistui! :) Ei se joulu pilalle mene jos kaikki nyt viimeisen päälle hoidu kuten suunnitteli.. ;)

 

IMG_2347-normal.jpg

 

Omalle perheelleni keksimä perinne on ollut jokaisena jouluaaton aamuna löytynyt Taneli-tontun karkkikartta! Lasten ollessa pieniä olivat tontnt vihjeet karkkikätköistä kuvien kera, mutta nyt isompana ollessaan he saavat etsiä niitä sanallisten vihjeiden perusteella. :) Tämä on lapsillemme yksi odotetuimmista aaton iloista! :) Joka vuosi toivon syvästi että lapsen usko ihmeisiin säilyisi ikuisesti..

 

IMG_2351-normal.jpg

 

Jouluaattona on myös perinteinen riisipuuro aamupalapöydässämme. Ja tietty mantelin metsästystä! ;)

 

IMG_0244-normal.jpg

 

Joulukirkko kuuluu myös jouluaattoomme. Olemme käyneet aiemmin lapsiperheille tarkoitetuissa perhekirkoissa, mutta viime jouluna kävimmekin yökirkossa ja tulemme menemään sinne myös tänä vuonna. Lapset olivat aivan ihmeissään kyseisestä ajankohdasta, myöhäisiltana kirkkoon! Ja jaksoivat jopa hienosti olla mukana.

 

IMG_8563-normal.jpg

 

Jouluaattoomme kuuluu myös joulusauna ennen ruokailua. Ilmoista riippuen myös takkaan sytytetään valkea tuomaan ihanaa lämpöä.

 

IMG_2363-normal.jpg

 

Viime jouluun saakka olemme viettäneet aattoa perheen kesken iltaan saakka. Illalla olemme kutsuneet vanhempiamme joulun viettoon ennen Joulupukin tuloa. Viime jouluna kutsuimme mieheni vanhemmat ja hänen siskonsa perheineen meille ruokailemaan kanssamme. Rakastan laittaa jouluruokaa ja se on asia jota suunnittelen jo hyvissä ajoin vuoden aikana. Kattausten teko on myös ihanaa hommaa! :)

 

IMG_2382-normal.jpg

 

IMG_2387-normal.jpg

 

Joulupöydässämme on tarjolla perheemme herkkuja: erilaisia kaloja, rosollia, vihreää salaattia, pastasalaattia, sienisalaattia, lihapullia, kalkkunaa (joulukinkkua meillä ei ole pariin vuoteen enää ollut), lanttu-,peruna-,porkkana-, ja maksalaatikkoa, perunaa, kastiketta, oliiveja, juustoja, mallaslimppua ym..

 

IMG_2411-normal.jpg

 

Viime jouluna tytär luki vielä ennen ruokailua lasten raamatusta jouluevankeliumin.

 

IMG_2414-normal.jpg

 

Jälkkäripöytä on vuosittain vaihtuva.. Toisinaan ollaan syöty joulutorttuja ja juustokakkuja. Toisinaan taas rahkaa tai kiisseliä, tänä jouluna oli marjapiirakkaa, maustekakkua ja jouluinen täytekakku.

 

IMG_2441-normal.jpg

 

Aattoiltana koittaa lasten odotetuin hetki: JOULUPUKKI! Joulupukki on vieraillut kodissamme aina esikoisen syntymästä saakka.

 

IMG_2468-normal.jpg

 

Sitten alkaakin armoton lahjojen availeminen ja niillä leikkiminen ja pelaaminen pitkälle iltaan. :)

 

kuusi3-normal.jpg

 

Vieraiden lähtiessä kotiin ja lasten mennessä nukkumaan pitkän päivän jälkeen, on tapanamme olla vielä mieheni kanssa hetken kahdestaan ja katsella leffaa herkutellen joulun herkuilla, mm. juustoilla tai suklaalla. ;) Ihanaa saada rauhoittua ihanasta päivästä ja käydä rauhassa nukkumaan.

 

kuusi-normal.jpg

 

kuusi2-normal.jpg

 

Rakastan tehdä ja rakentaa joulua kotiimme. Tiedän että myös lapset osaavat arvostaa sen merkitystä vasta aikuisina, mutta kaikki on sen arvoista. Kuten myös itse, vasta nyt sitä osaa olla kiitollinen ja nähdä jälkikäteen kuinka paljon aikoinaan omassa kodissani vanhemmat tekivät eteemme asioita jotta saimme viettää ihanaa Joulua.

En halua että Joulu on vain koristeita, joulutorttuja, joulukuusia ja joululahjoja. Haluan että Joulu on elämys! Joulu pitää sisällään itselleni niin monta eri asiaa: tunteita, ajatuksia, fiiliksiä, toki myös niitä kuusia ja torttujakin. Mutta jotta lapsilleni jäisi vuoden odotetuimmasta juhlasta muistoja, haluan sen sisältävän elämyksellisiä kokemuksia! Jos joskus kuulen lasteni aikuisena sanovan "Tämä tuoksuu äiti samalta kuin silloin lapsena kun teit näitä jouluna", tietäisin että olen saavuttanut tavoitteeni.

Terveisin: Eräs jouluhöperö ;)